Permisan Perde Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Ardahan Vakfı Başkan yardımcısı Murat Şenel, iş hayatını ve Ardahan Vakfı çalışmalarını Serhat Yaşam Dergisi sahibi Erkan Sarıkaya‘ya anlattı.
Serhat Yaşam: Murat Şenel kimdir?
Murat Şenel: 1979 İstanbul doğumluyum. Aslen Ardahan Bağdeşen köylüyüm. Lise mezunuyum. Evli iki çocuk babasıyım. 1994 yılından itibaren Permisan Perde ve Permisan İnşaat Dekerasyon Aile şirketinde görev almaktayım. Türkiye geneli bayiler ile çalışıyoruz.
Serhat Yaşam: Permisan firması olarak yurt dışında önemli projelere imza atınız. Yurt dışında yaptığınız projelerden bahsedermisiniz?
Murat Şenel: Türkiye’de olduğu gibi Azarbaycan’da ve Türmenistan’da büyük Şehir Hastaneleri bulunmaktadır. Türkmenistan’da 14 Şehir Hastanesi perde projelerini ve 2 Havaalanı projelerini bitirip teslim ettik. Türkmenistan’da Askeri okular, Askeri Liseler ve Askeri Üniversitelerin projelerini bitirdik.
Serhat Yaşam: Yurt dışında proje işlerini nasıl aldınız?
Murat Şenel: Uluslararası iş almamızın tek nedeni sadece kalite.Yaptığımız ürünlerin uluslararası test sonuçlarını çıkardık. Ürünlerimizi Avrupa standartlarında yaptığınız sürece yurt dışındada tercih edilen firma oluyorsunuz. Şu anda Türkmenistan’da 2 proje yapıyoruz. Biri merkez bankası, biri özel sektör olmak üzere iki proje yapılıyor. Bu projeleri Türkiye ve Dünyada yaptığımız işerin referansı ile aldık. Türkiye’de Isparta Şehir Hastanesi işini bitirdik. En son Tekirdağ Şehir Hastanesi işini bitirdik. Türkiye’de Adliyelerin yaklaşık %80’nin perde işini bitirdik. Bunlara Çağlayan Adliyesi ve Bakırköy Adliyesi dahil. Düzgün iş, kaliteli iş olduğu için artık projelere biz gitmiyoruz. Projlerden talep olup projelere gidiyoruz.
Serhat Yaşam: Ardahan Vakfı kurulma sürecini bize anlatabilirmisiniz. Ardahan Vakfı nasıl kuruldu ve siz yönetimde nası yer aldınız?
Murat Şenel: Daha önce Ardahan Eğitim ve Kültür Derneği Celil Ünlü Başkanlığında kurulmuş bir dernekti. Daha sonra Celil Ünlü ve yakın dostum kardeşim Burhan Yıldırım beni ziyaret edip Ardahan Vakfı projelerinin olduğunu benide yönetimde var olmamı istediler. Önce dostluk ve kardeşlik içinde Ardahan Vakfı yönetiminde yer almayı kabul ettim. Bizim için önce kardeşlik sonra projeler gelir.
Serhat Yaşam: Ardahan Vakfı olarak pandemi sürecinde çalışmalarınız ve Ardahan’a yönelik projeleriniz nelerdir?
Murat Şenel: Pandemi sürecinde STK’lar kabuğuna çekilmiş beklemesine rağmen biz Ardahan’a 2 müzik okulu yaptık. Ardahan 15 Temmuz Anadolu Lisesi ve Ardahan Halk Eğitim merkezinde bütün öğrencilerin yararlanabileceği, bütün müzik aletlerin bulunduğu sınıflar yaptık. Kura nehri ile ilgili bir çalışmamız oldu. Biliyorsunuz Kura Nehri Beşikkaya barajına doğru akıtılmaya çalışıyor. Biz bu konuda bir basın açıklaması yaptık. Milli piyango biletleri üzerinde Çıldır gölü Kars’a aitmiş gibi gösterildi. Hızlı bir şekilde yönetim olarak Milli piyango idaresi ile görüştük. Bu konuda Ardahanlılardan özür dilendi ve hatalarını telafi edeceklerini açıkladılar. İllerki dönemde bir proje yapacaklarını ve üzerine Ardahan yazacakları konusunda bize söz verdiler. Gelecek hafta 23 Şubat Ardahan Kurtuluşu münasebetiyle başta Kazım Karabekir olmak üzere Cumhuriyetin kuruluşunda görev almış komutanlarımızın mezarlarını ziyaret edeceğiz. Anıtkabir’i ziyaret edip Ardahanlılar adına çelenk bırakacağız. Ayrıca bekleyen projelerimiz var. Ardahan Milli eğitim Müdürümüz ilede konuştuk. Ardahan’da toplam 300 okula ve her okula 20 Satranç takımı olmak üzere 6 bin Satranç takımı dağıtacağımız bir proje. Santranç Federasyonu ile beraber çalışıyoruz. Bunun sponsorluğunu İş Bankası yapıyor. Muhtamelen pandemi süreci bitiğinde biz bu projeyi başlatacağız. Pandemi bitmesi durumunda bizler LGS, YGS Sınavları başlamadan Ardahan’da bulunan bütün Lise son sınıfı öğrencilere, Ege Üniversitesinden bir hocamızla birlikte okularda bir hafta hafıza teknikleri ile ilgili seminer vereceğiz. Yine onaylanan bekleyen bir projemiz daha var. Ardahan’da öğretmenlere yönelik okuma teknikleri ile ilgili bir hafta seminer verilecek. Seminere katılan öğretmenlere sertifika verilecek. Büyük bir aksilik çıkmazsa mayıs veya Haziran ayında daha önce bizimde Öğretmenliğimizi yapan şu anda Uşak’ta olan hocamızla Ardahan Yıldız dağında bir paraşüt atlama etkinliği projemiz var. Ardahan Vakfı olarak Eğitim, Kültür ve Sanat’a yönelik projelerimiz olacak. Şu anda Vakıf yapılandırmasınıda tamamlıyoruz.
Serhat Yaşam: Daha önce ARDAFED yönetiminde bulundunuz. İstanbuldaki STK çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Murat Şenel: Şu anda zayıf buluyorum. Dahada aktif olabilirler. Ardahan STK’larının hepsini aynı şekilde değerlendiremeyiz. Çok güzel işler yapan dernekler var. Bunları ayırmak lazım. Benim köyümün derneği olan Bağdeşen Köyü Derneği kendi çabaları ile çok güzel işler yapıyor. Kinzi Kalesine Türk bayrağı direği yapıp bayrağımızı dalgalandırdılar. Kendi çabaları ile Çocuklara tablet kampanyası başlatılar. Dernek olarak pandemi sürecinde güzel şeyler yapıyorlar.
Serhat Yaşam: Yapılacak ARDAFED kongresi için ne söylemek istersiniz?
Murat Şenel: Her şeyden önce Ardahan Dernekler Federasyonu imajı düzeltilmesi gerekiyor. ARDAFED yönetiminde bende bulundum, imajı son yıllarda iyi değildi. Bundan sonra gelecek başkanın daha iyi projelerle daha sorumlu, daha aktif, herkesi kucaklayan, ayırmayan, sınıflandırmayan, gelir ve gider konusunda şeffaf olan bir Başkanın gelmesi gerekiyor. ARDAFED ismi güçlüydü ama içi boş kaldı. Adil ve dürüst bir başkanın gelmesi lazım. İstanbul’da STK’ların etkisi konusunda bir boşluk var, inşallah Ardahan Vakfı olarak bu boşluğu biz dolduracağız.
Serhat Yaşam: İş İnsanı olarak Pandemi sürecinde yaşanan ekomik sıkıntıların kısa sürede atlatılabileceğini düşünüyormusunuz?
Murat Şenel: Bu sürecin kesinlikle kısa sürede atlatılacağına inanmıyorum. Pandemi süreci ihracatçımıza yaradı diyebilirim. Yabancı yatırımcılar artan döviz, altın fiyatları yüzünden aslında kazanmadılar, Türkiyenin içini boşaltılar. İçerdeki esnaf Restaurant, Cafeler gibi işletmeler çok büyük zarar gördü. Halen anlamadığımız küçük esnafa bu kadar kısıtlama varken neden AVM’lere yönelik kısıtlama yok.
Serhat Yaşam: Ardahan’da yaşanan yoğun göç için ne yapılabilir?
Murat Şenel: Burada gerçekten Devletin teşviklerin yüksek olması gerekir. Bunlar örneğin SSK, Elektirik, Su ve KDV’lerden muaf tutulur. Gerekirse teşvik ve hibe kredileri verilirse o zaman Ardahan’da göç durabilir. Hatta İstanbul’dan Ardahan’a geri dönüşler olabilir. Ardahan’da şu anda bir işadamı tekstil Fabrikası kuruyor kendisini tebrik ediyorum. Ayrıca İzmir’den bir İşadamı daha Ardahan’da Fabrika kuracakmış onuda tebrik ediyorum. Demek Ardahan’da yatırım olabiliyormuş. Ardahan sadece Siyasetçilere bırakılmaması lazım. Ardahan il olduğunda Nüfusu 176 bin kişiydi, şimdi 96 bin kişiye düştü. Bu konuda herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım. Kesinlikle Ardahan’ın kaderi siyaetçilere bırakılmamalı diye düşünüyorum. Ardahan Vakfı olarak İşadamlarımızı Ardahan’a yatırım yapmaları konusunda bilgilendirme ve teşvik etme konusunda çalışmalarımız olacak.