Orhan Koçulu: Birlik Olmalıyız

Kars Ardahan Iğdır Kalkınma Vakfı İş Adamları Konseyi önceki dönem Başkanı İşadamı Orhan Koçulu, Serhat Yaşam Dergisi imtiyaz sahibi Erkan Sarıkaya’ya memleketi Kars’ı, STK ve ülke göndemini değerlendirdi.

Serhat Yaşam: Orhan Koçulu kimdir? Bize kendinizi anlatırmısınız?

Orhan Koçulu: 1968 Kars merkez Yusufpaşa mahallesinde doğdum. İlkokulu İsmetpaşa İlkokulunda bitirdim. 1979 yılında İstanbul’a geldim. Evli 3 çocuk babasıyım. 2 kız 1 Erkek çocuğum var. Kızlar Üniversiteyi bitirdiler. Erkek çocuk ise daha küçük ilkokulda okuyor.

Serhat Yaşam: Aile İnşaat şirketiniz var. Bize yaptığınız işlerden bahsedermisiniz?

Orhan Koçulu: Biz Gayrimenkul yatırımcısıyız. Önce kendimiz arsaları alıp, daha sonra iş merkezi ve plazalar yapıp binaları kiraya veriyoruz.

Serhat Yaşam: Önceki dönem Kars Ardahan Iğdır Kalkınma Vakfı İş Adamları Konseyi Başkanlığı yaptınız. KAI Vakfı’na katkınız ne oldu? KAI Vakfı çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Orhan Koçulu: 2019 ve 2020 yılında Kars Ardahan Iğdır Kalkınma Vakfı İş Adamları Konseyi Başkanlığını yürütüm. İşadamları gurubumuz yaklaşık 100 kişiydik. KAI Vakıfı’na çalışma sürecimizde çak katkımız olduğunu düşünüyorum. Her yıl Vakıf’a 300-400 burs topladık. 2019 yılında Kars’a gittik. Kars’ta Sarıkamış Şehitlerimizi anma programına katıldık. Daha sonra Köylerde ihtiyaç sahibi yaklaşık 400 öğrenciye Mont, Bot, Kışlık elbise, Kırtasiye malzemesi dağıttık. Bir kısmında Milli Eğitim müdürlüğüne teslim ettik onlar dağıttı. Valimizi ziyaret ettik. Bence iyi bir gezi oldu. Bundan sonrada devam edeceğini düşünüyorum. Vakıf’ı iyi yerlere taşımaya çalıştık. 2 yıl sonra Başkanlığı devretim. Şimdi başka arkadaşımız bu görevi yürütüyor. Burdan sizin aracığınızla Kamil Salduz beye başarılar diliyorum. Kendisi daha iyi yerlere taşıyacağını tahmin ediyorum. Bence KAI Vakfı’nı gençlerin yönetmesi daha isabetli olur diye düşünüyorum. Genç beyinlerin, genç enerjiler Vakfı idare etmesi lazım. Eski ak sakalılılar dediğimiz büyüklerimizin hala KAI Vakfını uzaktan yine etkilediklerini düşünüyorum. KAI Vakfı iyi bir yöneticiye, iyi bir guruba teslim edilirse daha iyi yerlere geleceğini tahmin ediyorum.

Serhat Yaşam: Kars’a gidip geliyorsunuz. Kars’taki potansiyeli nasıl görüyorsunuz? Bölge için neler yapılabilir?

Orhan Koçulu: Biz Boğatepe köyünden gelmeyiz. Türkiye’de ilk Gravyer peyniri yapan benim Ailemdir. Eskiden Zavot’a yapılırdı. Zavot Rusça’dan gelme Mandıra demektir. Oralarda yapılırdı. Şimdi Kars iyi bir yerlere geldiğini düşünüyorum. Doğu Ekspresi Tren’in Kars’a çok faydası olduğunu düşünüyorum. Kars’ta çok güzel Restaurantlar, Mağazalar ve Oteller açılmış. Turist sayısında artış var herkesin yüzü gülüyor. Turistleri kırmamalırını istiyorum. Turistler gelmeye devam ederse Kars iyi yerlere geleceğini düşünüyorum. Artık İstanbul’dan Kars’a tersine göç başlamıştır. Çünkü Pandemi süreci ile birlikte İstanbul eskisi gibi rağbet gören bir yer değil. Üretme kadar güzel bişey yok. Bölgemizde Tarım, Hayvancılık, Arıcılık ve buna benzer bir iş yapılabilir. Büyük Şehirlerde aç kalmaktansa kendi köyüne gidip 2 inek alıp hayatını sürdürebilirler. Bence Kars’ımızı bırakmamalıyız diye düşünüyorum.

Serhat Yaşam: Bir iş adamı olarak Pandemi sürecinde ülkemizin ekonomik durumunu nasıl görüyorsunuz?

Orhan Koçulu: Pandemi ile yaşamaya alışmalıyız. Pandemiye bir yıl daha katlanacağımızı tahmin ediyorum. temizlik, Maske ve mesafe hayatımızın bir bölümünde düşünmeliyiz. Pendeminin ticarete negatif etkisi çok fazla. İşyerlerimizde 5-6 ay kira almadık. İnsanlar önünü göremiyor, ne yapacaklarını düşünüyorlar. Dünya ülkelerinden ne götürmüşse bizdende biraz götürecek diye düşünüyorum.

Serhat Yaşam: Sizce İstanbul’da Kars, Ardahan ve Iğdır STK’larını etkili buluyormusunuz? Bölge Lobisi oluşabildimi?

Orhan Koçulu: Bence İstanbul’da Kars, Ardahan, Iğdır lobisi yok, çünkü bizler parçalandık. Bu siyasimidir bilmiyorum. Kars, Ardahan ve Iğdır’ı parçaladılar. Türkiye’de Kars’lı çok var. Bizler bölge insanı olarak hepimiz ben lider olayım, ben başkan olayım öyle bişey yok. Kars Ardahan Iğdır Vakfı’nı İsmail Aytemiz kurdu. O zaman her yerde sözümüz geçerdi. Bunun yanında yapılaşmalar olabilirdi. Şimdi biraz sinirlenen Köy Derneği veya farklı isimlerle Kars, Ardahan ve Iğdır Derneği kuruyor. Biz parçalanmak değil bütün olursak bögemize faydalı oluruz. Bir lobi oluşturabilsek sesimizi, memleketimizi ve insanlarımızı çok iyi yerlere taşırız. Kars’a giden Doğu Ekspresi Treni, Ardahanada gitmesi lazım ve Ardahan son durak olmalıdır. Ardahan’da gelişsin. Ardahan gelişmesi sadece Prof.Dr. Ramazan Korkmaz’ın büyük katkısı olduğu Ardahan Üniversitesi kuruldu, başka bişeyde yapılmadı. Şimdi Iğdır’ın şansı daha fazla çünkü sınır kapıları açılıyor. Ardahan köşede kaldı. Ardahanlıların sesini biraz daha fazla duyurması lazım. Bu nasıl olurdu. Kars, Ardahan ve Iğdır birlik olsaydır sesimizi daha iyi duyurabilirdik. Bu işin kökü eğitimden geliyor. Ne kadar çocuk okutursak o kadar büyürüz. Çünkü okuyan Savcımız, Hakimimiz, Doktorumuz ve Bürokratımız yetişir. Kars lobisi böyle olur.

Serhat Yaşam: Son olarak özelikle belitmek istediğiniz bişe var mı?

Orhan Koçulu: Karslı hemşehrilerimize ve iş adamlarımıza çağrım birlik olalım. Bir çatı altında toplanalım. Güçlü olmanın yolu birlik olmaktan geçer. KAI Vakfında çok iyi şeyler yaptığımı düşünüyorum. Keşke devam edebilsek. Ama herkes bir yerlerlere çekiyor. Bunlar doğru şeyler değil. Herkes benim sözüm geçsin diyor. Fakat ortak sözümüz geçerlidir, ortak kararlarımız geçerlidir. Birlik olursak bir çok zorluğu başaracağımıza inanıyorum. İş adamlarımıza Kars’a yatırım yapmaları konusunda çağrı yapıyorum. Devletin bu konuda çok sayıda hibe ve teşvikleri var. Eğer iş yerleri açılırsa insanlar buralara gelmez. Birlik olalalım, beraber olalım sesimizi duyuralım diye düşünüyorum.

Göz Atın

Erkan Sarıkaya Ramazan Bayramı Mesajı

Ramazan ayı, insanlara birbirlerini sevmeyi, saygı göstermeyi ve yardımlaşmayı öğretir. Küslerin barıştığı bu bayramda mutluluk …

Bir cevap yazın