AK Parti İBB Meclis üyesi ve aynı zamanda AK Parti Ataşehir Belediye meclisi grup Başkan vekili Avukat Mustafa Naim Yağcı, Serhat Yaşam Dergisi’ne önemli açıklamalarda bulundu.
Serhat Yaşam: Av. Mustafa Naim Yağcı kimdir?
Mustafa Naim Yağcı: 1975 Rize Çayeli İlçesi Aşıklar Köyünde doğdum. İlkokulu Köyümde, Ortaokulu Çayeli İmam Hatip Lisesi’nde bitirdim. 1992 yılında İstanbul’a geldim. Liseyi Kadıköy İmam Hatip Lisesi’nde okudum. Daha sonra 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydımı yaptırdım, 2000 yılında da mezun oldum. 1997 yılından 2004 yılına kadar Kadıköy Selamiçeşme Camii’nde din görevlisi olarak vazife yaptım. 2004 yılında memuriyet görevinden ayrıldım. O zamandan bu yana ortağı bulunduğum hukuk büromda serbest avukatlık yapıyorum.
Serhat Yaşam: Siyasete nasıl başladınız? Bize siyasetteki geçmişinizden bahseder misiniz?
Mustafa Naim Yağcı: Siyasetin atadan, babadan içindeydik. Babam Merhum Erbakan Hocanın kurduğu Milli Nizam, Milli Selamet ve Refah Partisi’nin kapatılmasına kadar köy temsilciliği yapmış. Abim Refah Partisi ve Fazilet Partisi ilçe yönetimleri ve başkan yardımcılığında bulundu. Ben de ortaokul yıllarımda Milli Gençlik Vakfı pansiyonunda kalırken Çayeli Milli Gençlik Vakfı’nın kuruluşunda bulundum. Benim bizzat siyasete bir parti çatısı altında başlamam, memuriyetim sonrası 2004 yılı Eylül ayında AK Parti Kadıköy İlçe Başkanlığı’nda yönetim kurulu üyeliği ile oldu. Burada 2007 yılına kadar yönetim kurulu üyeliği, sonrasında ilçe başkan yardımcılığı yaptım. 2009 yılı Mayıs ayında yapılan AK Parti Ataşehir İlçe Kongresiyle Ataşehir ilçemize geldim ve burada ilçe başkan yardımcılığı ve ilçe balşkan vekilliği görevlerinde bulundum. İlçe başkanımız olan Av. Nimetullah Topu beyin 2014 yılı yerel seçimlerinde belediye başkan adaylığı için istifa etmesiyle 2013 yılı Ekim ayında İl başkanlığımız ve Genel Merkezimizin taktirleriyle ilçe başkanlığı emanetini üstlendim. 2018 yılı Nisan ayında yapılan kongrede de bu emaneti başka bir arkadaşımıza devrettim. 2019 yerel seçimlerinde de İl başkanımız, ilçe başkanımız ve belediye başkan adayımızın talığımız, ilın takt öncesi Ataşehir Belediye meclis üyeliği için bir talep olunca bu göreve seçildik. Şu anda AK Parti Ataşehir Belediye Meclis üyesi ve grup Başkan vekilliği görevi yanında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi meclis üyesi olarak hizmetleriyle guru duyduğum Ak Parti çatısı altında milletimize hizmet etmeye devam ediyorum.
Serhat Yaşam: Ataşehir ilçesinde imar sorunu gündemden düşmüyor. İmar konusunda süreci bize anlatabilir misiniz?
Mustafa Naim Yağcı: 2009 yerel seçimleri öncesi Battal İlgezdi, bütün imar sorunlarını çözeceğine açıkladı. Yeni Çamlıca Mahallesinde örnek tapular dağıttı ve hiç bir şarta bağlamadı. Bir yıl sonra bunların asılarını vereceğim diye söz verdi. Bu sözle Belediye başkanı oldu. Belediye başkanlığını bu söze ve bu söze itimat ederek oy veren o insanlara borçludur. Sözünü tuttu mu?. Problemi çözdü mü? Tabi ki hayır. Daha sonra yetkim yok dedi. İşi başka kurumlara pas etmeye çalıştı. Şimdi bölgenin mülkiyetini çözmek için ihaleye çıktıklarını açıkladılar. Hani mülkiyeti çözmek yetkinizde değildi. Bize diyorlar 25 yıldır imar planları niye çıkmıyor. Ataşehir Mahallelerinde mülkiyet problemi olan Yeniçamlıca, Mimar Sinan, Mevlana, su havza problemi olan Ferhatpaşa Mahalleleri dışında imar problemi olan tüm mahallelerin imar planları 2019 yılı öncesi İBB’den çıktı. Yenisahra ve Barbaros mahallelerin imar planları İBB’den 2013 yılında çıktı, iptal ve revizeyle 2015 yılında yeniden çıktı. İçerenköy-Küçükbakkalköy-Atatürk mahallelerini kapsayan 1/5000 ölçekli imar planları 2016 aralık ayında, Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Mahalleleri ve Kayışdağı-İnönü Mahallelerinin 1/5000 ölçekli imar planları 2017 Ekim ayında İBB meclisinden çıktı. Biz planları çıkarmışız. Bu planlar çıkarken Belediye Başkanı ve CHP’nin Ataşehirden seçilmiş İBB meclis üyeleri İBB Meclisinde yoktu. Dahası Aşık Veysel, Mustafa Kemal ve Kayışdağı, İnönü Mahalleleri planlarına İBB CHP meclis grubu yani CHP’li meclis üyeleri hayır dedi, ret oyu kullandı. Ataşehir Belediyesi insanları dilekçeler ile itiraza yönlendirdi. Daha sonra mahkeme planları kısmen iptal etti.
Şimdi başka bir yalana sarılmışlar. İBB meclisi çoğunluğu CHP‘de değil imar yapamıyoruz diyorlar. Bu da yalan. Çünkü planlarımeclis değil idare yapar. Yani İBB Planlama müdürlüğü yapar. Planlama müdürlüğü CHP iradesinde. Biz de dedik meclise gelen bir şey yok. Yalan söylüyorsunuz dedik. Gelen planlara engel olmadık çoğunluk olarak o planları çıkardık. CHP döneminde Aşık Veysel, Mustafa Kemal mahalle planları tekrar meclise geldi. Biz Ak Parti grubu olarak planları İBB meclisinden geçirdik, CHP yine bu planlara hayır dedi. Bakın İsmail Erdem beyin belediye başkan adaylığı dönemindeki çabaları sonucu Ferhatpaşa’da İSKİ havza yönetmeliğinden kaynaklı imar düşüklüğünde sebep olan hektar başına düşen kişi yoğunluğu sayısı %50 artırıldı. Yani yeni bir planla imar artışı yapılabilecek hale geldi. Şimdi bunu da sahiplenmeye çalışacaklar. Şu anda İBB’nin bu yeni duruma uygun Ferhatpaşa Mahallesi için imar planları yapmasını bekliyoruz.
Serhat Yaşam: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kayışdağı Ormanını ziyaret ederek buranın kısmen halka açılacağını açıkladı. Sizin de AK Parti olarak bu konuda bir projeniz vardı. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
Mustafa Naim Yağcı: İsmail Erdem’in 2019 yerel seçimlerinde açıkladığı projesiydi. Dağın dokusuna dokunulmadan bir mesire alanı ve seyir terası yapılması vaadinde bulunmuştuk. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ’nin yetki alanında olan, Ataşehir ve Kadıköy’ün birçok noktasına ulaşan Kayışdağı suyunun kaynağının olduğu yeri gezi ve yürüyüş yolu yapmak istiyor. Orada gördüğüm kadarıyla İSKİ bürokratlarının çekinceleri var. Su kaynağının etkilenmesi veya kirlenmesi endişesi olduğundan ne derece uygundur bilemiyorum. Ataşehirlilerin orada temiz havayı soluması önemlidir. Kapıları aç yürüyüş parkuru oluştur vatandaş gezsin, güzel bir düşünce ama bu mu koca İBB’nin Ataşehir’e kazandıracağı proje.
Serhat Yaşam: Ataşehir Belediye meclisinde, Ataşehir Belediyesi’nin kalıcı bir eserinin olmadığını çoğunun kiralık olduğunu belirtip sık sık eleştiriyorsunuz. Neden bu kadar eleştiriyorsunuz?
Mustafa Naim Yağcı: Bunu çok net söylüyorum. Ataşehir Belediyesi’nin maalesef kalıcı bir tane eseri yoktur. Yapılanlar ise Ataşehir Belediye Binası ki (ne yaptı Ak Parti Ataşehir’e diye sürekli şikayet ettikleri AK Parti hükümeti tarafından Belediye’ye kazandırılan arsanın) yarısının yükleniciye verilmek üzere kat karşılığı yaptırıldı. İçerenköy’de bir kültür merkezi onu da bağışçı yaptı. Örnek Mahallesindeki kültür merkezi onu da bağışçı yaptı. Bunlar 12 yılda yapılan kalıcı eserler. Belediyenin hizmet verdiği diğer birimlere bakın ya konteyner yapılar ya da bir çoğu mülk sahiplerinin CHP’li meclis üyeleri ya da CHP örgüt üyelerinin sahibi olduğu ve yüksek kira bedellerinin verildiği kiralık binalardır. Verilen kira bedelleri ile her yıl belediye kendi mülk sahibi olacağı binalar yapabilirdi. Sancaktepe Belediyesi’ni örnek veriyoruz, onları Büyük Şehir yaptı diyorlar. Büyük Şehir Belediyesi %20’sini yaptıysa, %80’ini İsmail Erdem döneminde kendi arsaları üzerine Sancaktepe Belediyesi kendi imkanları ve kaynakları ile çok sayıda Kültür merkezi, Spor kompleksi, Sağlık merkezi yaptı. Ayrıca çok sayıda okulun yapılmasına arsa sağladı. Ataşehir’de 12 yılda 12 eser sayamazsınız. Alanımız yok diyorlar bu da yalan. 2009 yılından itibaren bu alanları olabildiğince cömertçe ya birilerine sattılar, ya da birilerin kullanımına bıraktılar. Ciddi sayıda taşınmaz sattılar. Nerede bir park veya yeşil alan varsa ortasında veya yanında bir büfe yapıldığını görürsünüz. Sonra da o parkların büfe sahipleri tarafından masa sandalye ile tamamen işgal edildiğini görürsünüz. Vatandaşın çocukları ile gezeceği hava alacağı yerlerin işgal edilmesini sürekli dile getiriyoruz. Bu parkları vatandaşa açın diyoruz onlar tam tersini yapıyorlar. Üç yıl olan kira sürelerini on yıla çıkarıp kalıcı olmalarını sağlıyor. Bu mu Ataşehir’i düşünmek.?
Serhat Yaşam: Ataşehir Belediye meclisinde CHP’li meclis üyeleri sizin ulusal sorunları mecliste dile getirmenize tepki gösteriyorlar. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
Mustafa Naim Yağcı: Genel itibari tartışmalar ulusal sorunlar ile ilgili değil. Orada amaç bizi konuşturmamak, Ataşehir konuşulmasın istiyorlar. Benden önce CHP grup başkan vekili Sn. İlhami Yılmaz söz alıyor, o da ulusal sorunları konuşuyor. Ben Ataşehir’i konuşunca dikkat edin sesler yükseliyor. Konuşturmamak için kılıf arıyorlar. Ataşehirli bize yetki verdi 5 yıl boyunca neyin onaylandığını bilsin. En son Lions kulübü ile yapılmak istenen protokol meclis gündemine getirildi.
Lions kulübü 100 bin dolar sosyal markete hibe yapacak. Protokol bedeliyle sosyal marketin, rafları, dolapları, tefrişatı yapılacak ve sosyal market için kullanılacak araç alınacak. Karşılığındaki şartlar ne biliyor musunuz? Sosyal marketin dışında asılacak olan Türk Bayrağı ve Ataşehir Belediyesi bayrağının yanında Lions kulübü bayrağı da dalgalanacak. Sosyal markete yardım başvurusu yapan ihtiyaç sahiplerinin iletişim bilgileri Lions kulübü ile paylaşılacak. Lions kulübü bu kişileri etkinliklerine davet edecek. Etkinliklere katılanların kartlarına ekstra bonus alışveriş puanları yüklenecek.Yani resmen misyonerlik faaliyeti yapılacak. Biz itiraz ettik. Ataşehir Belediyesi 100 bin dolar yani 750 bin liraya muhtaç mı kaldı. 550 milyon bütçesi olan Belediye bunu karşılayamaz mı? Ataşehir Meclis üyeleri olarak bunu biz karşılayalım da bunu yapmayın dedik. Malesef bu konuyu da arada kaynatıp konuşulmasını engellediler ve meclisteki Cumhur ittifakı olarak ret oyu vermemize rağmen oy çokluğuyla protokolü meclisten geçirdiler.
Serhat Yaşam: 2019 Yerel seçimlerde AK Parti Ataşehir Belediye Başkan adayı İsmail Erdem, seçimi çok az bir farkla kaybetti. İsmail Erdem şimdi Ak Parti Ataşehir ilçe Başkanı seçildi. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
Mustafa Naim Yağcı: İsmail Erdem’in siyasi tecrübesi ve başarısı tartışılmaz. Ataşehir’e tecrübesiyle çok şey katacaktır. Sancaktepe Beldiye Başkanlığı yaptığı iki dönemde yapılan eserleri gidip gezip görsünler. Yapılan eserlerin %1’ini Ataşehir’e yapamadılar. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye bütün kızgılığım, kaçıyor, sorumluluk almıyor. Battal İlgezdi’yi Büyükşehir’de görmüyorum, sahada görmüyorum. Sorunlardan kaçıyor, problemleri sahiplenmiyor. Hiç bir yetkim yok diyor. Sende olmayan yetki Üsküdar’da da yok, Sancaktepe’de de yok, Ümraniye’de yok, onlar olmayan yetkilerle muhteşem eserler yapıyor da sen mi yapamıyorsun. Belediye Başkanısın 550 milyon üzerinde bütçen var. O zaman adama sorarlar yetkim yok diyorsun, 550 milyon bütçen var 550 milyon da borcun var bu parayı ne yaptın. Yetkim yok diyorsan yetkiliyi bulacaksın. Ben şahsen hiç bir kapıda görmedim. Avcılar Belediye Başkanı imar sorunu çözülünceye kadar İBB imar komisyon odasında oturacağım dedi ve hakikaten her gün gitti. Kayışdağı ve İnönü mahalleleri revize imar planları Büyükşehirden bu ay tekrar geçti, Başkan İlgezdi yine orada yoktu. Ben oturayım Büyükşehir bana hizmet etsin, hükümet bana hizmet etsin ben bir şey yapmayayım diyor. Ne hizmet ettin dendiğinde Çöpleriniz toplanıyor daha ne istiyorsunuz diyor ve bununla gurur duyuyor. Biz insanlarımızın gelişmişliği ile gurur duyun istiyoruz. Gençlerin yararlanabileceği spor kompleksleri ile gurur duyun diyoruz. Ataşehir kaçak yapı cenneti olmuş. Ferhatpaşa mahallesinde kaçak yapılar için gerekenler yapılacak diyor. Bu yapılar bir gecede mi yapıldı. Bu kadar yapı Ferhatpaşa’da, Ataşehir’in her tarafında kaçak olarak yapılırken nerdeydiniz? Kimi kandırıyorlar.
AK Parti Ataşehir’de bir şey yapmadı diyorlar. Küçükbakkalköy çevreyolu kavşak, alt geçit, üst geçit önemli bir proje İBB tarafından yapıldı. 2 Katrilyonu aşkın bütçeli İçerenköy Çamarşırcı deresi Bostancı-Dudullu bağlantı yolu İBB tarafından bizim dönemde yapıldı. Ona yakın okulun bahçesine İBB tarafından kapalı spor salonları yapıldı. 2008 yılından sonra Ataşehir’e 20 okul yapıldı. Ağız ve diş hastanesi yapıldı. SGK binası yapıldı. Bir şahsa tahsis edilen araziye dava açtık yürütmeyi durdurma kararı çıkardık, oraya Vergi Dairesi yapıldı. Hal arazisini satacaklar dediler Merhum Kadir Topbaş döneminde biz orayı yeşil donatı alanı yaptık, 100 dönüm yer yeşil alan olacak. Bu konuda çok uğraştık, çok emek verdik. Bizim nihai derdimiz oy almak, makam sahibi olmak değil.
Serhat Yaşam: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Mustafa Naim Yağcı: Ataşehirli vatandaşımız her şeyin en iyisine layıktır. Derdimiz bir yerde olmak değil doğru bildiğimiz yolda olmaktır. Amacımız yaşadığımız ilçeyi değerli hale getirmektir. Biz bütün vatandaşlara hizmet etmek istiyoruz. Birlikte yaşadığımız, aynı havayı soluduğumuz komşularımızın hizmetinde, onların mutluluğuna vesile olmak, Ataşehir’de ortaya konacak güzelliklerle vatandaşlarımızla birlikte mutlu olmak istiyoruz. Biz Ataşehi’i ve Ataşehirli komşularımızı çok seviyoruz.