İlter Avşar: Kars ve Ardahan Kazını Türkiye’de Marka Haline Getirdik

Merkezi İstanbul Maltepe’de bulunan Ardahan Eğitim Vakfı (AREV) Başkanı İlter Avşar, Kars ve Ardahan yöresel yiyecekleri olan başta Kaz eti, Kaşar peyniri, Bal ve Kımi turşusu olmak üzere ulusal medyada tanıtımı için gönülü tanıtım elçisi oldu. Başkan Avşar, yatığı çalışmaları Serhat Yaşam Dergisine anlattı.

Serhat Yaşam: Öncelikle İlter Avşar kimdir?

İlter Avşar: Ardahan Hoçvan Gölgeli köyünde doğdum. 1982 doğumluyum. Evli iki çocuk babasıyım. İstanbul’a herkes gibi bizde göç ettik. Ticarete babamın izinden giderek başladım. Daha önce küçük Çamlıca korusunda bir restoran işlettik. Bende kendimi çocukluğumda bu sektörün içinde buldum. Mutfağında, çayında, bulaşığında ve garsonlığundan başlayarak hizmete devam ediyorum. Ama bizi biz yapan onere eden, gururlandıran yaptığımız işin lezzetini aldığımız hikaye şu son beş yıldır. Çünkü kendi yöremizin ürünü ile ön plana çıktığımız için çok mutluyum. Farkındalık yaratarak serhat bölgemiz ürünlerini tanıtmak ve tattırmak adına daha da şevkle çalışma heyecanımız arttı diyebilirim.Ticaretin dışında bu farkındalığı gurur abidesi olarak görmeye başladık.

Serhat Yaşam: AREV ile farkındalık yaratan başarı hikayenizi anlattırmısınız?

İlter Avşar: Kısa adı AREV olan Ardahan Eğitim Vakfı 2013 yılında kuruldu. 8 kişilik bir yönetim kurulu ile 3 kişilik denetleme kurulumuzla öncelikle “GELECEĞİ OKUTUYORUZ” sloganımız ile yola çıktık. Amacımız Ardahanda bir nebzede olsa çocuklarımız için neler yapabiliriz düşüncesi ile haraket ederek karınca kararınca onlardan bir tane çocuğumuzun elinden tutabildikse ne mutlu bize. Bu süreçte vakıf çalışmalarımızla güzel işlere imza attık. Özellikle robotik kodlama atölyelerimizde kısa bir çalışmayla önce Türkiyede robotik kodlamada dereceye giren çocuklarımız. Daha sonra yurt dışında robotik kodlamada Çin Halk Cumhuriyetinde 356 eğitim kurumu arasında ilk 10’a girmeyi başarararak önemli bir yarışmayı kazandılar. Ardahanı,Türkiyeyi Avrupada temsil ederek başarılı projelere imza attan çocuklarımız için şuanda Ardahan’da üç tane kodlama sınıfımız var.

Serhat Yaşam: Geleceği Okutmak adına yaptığınız dayanışma geceniz gündeme damga vurmuştu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

İlter Avşar: AREV 10 yıldır aktif olan bir süreçte en büyük mutluluğumuz saygıdeğer abimiz Doğan Şentürk’ün destekleri ile robotik kodlamada dünya çapında Ardahan’ı vizyona çıkardık. Bize her konuda yol gösteren Doğan Şentürk abiye sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum. İşin mutfak kısmında olan kıymeti ekibimize ayrıca teşekkür ediyorum.

Serhat Yaşam: Son zamanlara ulusal televizyon kanallarında Kars, Ardahan kazını Türkiye gündemine getirdiniz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

İlter Avşar: Biz mekanımızda kaz lezzetlerini İstanbul ile tanıştırıp, tattıracağız dediğimizde herkes bize gülüyordu. Buna talep olmaz. Boşuna uğraşmayın diye hep telkinde bulundular. Bugün Kars ve Ardahan kazını Türkiye’de ve İstanbul’da marka haline getirdik. Kazın sofrada yerini ve önemini herkese gösterdik. Özellikle ulusal televizyon kanallarından büyük ilgi gördük. Yağını, baharatını atmadan sadece kendi yağıyla pişen ve suyundan da bulgur pilavıyla pişen başka bir lezzet varmı?Lezzet mekanımızda Yıllık 5000 bin kaz tükettiğimiz kazımızı tadımlayan müşterilerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca Gizli bir hazine olan bizim yöresel kahvaltı seçeneğimiz ile haftanın yedi günü hizmet veriyoruz.. Avşar Kaz Tandır Restoran olarak biz bu yolda ne gerekiyorsa ilk meşaleyi yaktık.Yöremizde binbir emekle üretilen kazlarını 300 TL’den satsın üretici ben alırım. Köylü üreticinin emeğini gidip Kars ve Ardahanda görünce bana hak vereceksiniz. Kars ve Ardahan kazı diye Çorumdan, Afyondan alınan kazlar bizim yörenin kazları ile lezzet olarak mukayese edilemez. Çünkü bizim yörenin kazları en çok 2.7 kilogramdır. 4.5 kilogram kaz olmaz kesinlikle. Önceliğimiz İstanbul’da herkese Kaz lezzetini tattırmak için restoranımıza herkesi davet ediyoruz. Ayrıca yöresel Kars, Ardahan ve Iğdır kahvaltı seçeneklerimizlede büyük rağbet görüyoruz. Bütün yöresel ürünlerimizi Kars, Ardahan ve Iğdırdan temin ediyoruz.

Serhat Yaşam: Bölge sivil toplum kuruluşlarının hizmetlerini değerlendirirmisiniz?

İlter Avşar: Derneklerimizi tebrik ediyorum herkes kendi çapında karınca kararınca hepsi çalışmalar yaptı. Şimdi yine çalışmalarını yürütüyorlar. Fakat bizim sivil toplum kuruluşları ile bir lobi oluşacağını sanmıyorum. Ama kaz geceleri adı altında yapılan yanlış işlerde konuşulmalı bence. Bugün bile bir kazı çorumdan alıp hemşehrine yaptığın dayanışma gecende kars Ardahan kazı diye yedirirsen bundan lobi olurmu. Lobicilik önce şeffaflıkla başlar. Güvenin saygının olmadığı yerde lobi olurmu? Dernek gecesi yapma kardeşim yapacaksan adabıyla, üslubuyla yap.

Serhat Yaşam:Son zamanlarda Ardahan’da merkezi hükümetin yatırımlarını değerlendirirmisiniz?Ayrıca kanayan yaramız göçün durdurulması için bir öneriniz varmı?

İlter Avşar: Ardahan güzel bir memleket, sınır kapısında olan bir memleket. Yalnız çam kayak merkezi, Çıldır gölü, hayvancılığın cazibe merkezi, son zamanlarda sabun üreten, kaz üreten, farklı girişimci grupları farkındalık yaratmaya başladılar. Buğday kavlıca, kımi turşusu görücüye çıkmaya başladı. Memleketimiz güzel. Benim içime ukte olan şey Ardahan’ı vizyona çıkarıp yöremizi tanıtıyorum. Ulusal televizyon kanallarında, bugüne kadar Ardahan’dan hiçbir yönetici çıkıp teşekkür etmedi.

Serhat Yaşam Dergisi: Ardahan Belediyesi’nin çalışmaların değerlendirirmisiniz?

İlter Avşar: Ardahan belediyesi ile şimdiye kadar ortak bir projeye imza atmadık ama hem sanatçı kişiliği hem de siyaset alanında Faruk Demir Başkan dürüst, vizyon sahibi bir hemşehrimiz kısa zamanda Ardahana artı değer kattığına inandığım bir hemşehrimiz. Bir önceki belediye başkanımız Faruk Köksoy bey ve milletvekilimiz Orhan Atalay beyide yaptığı hizmetlerden dolayı unutmamak gerekiyor. Bölge turizmini şahlandırmak için devletin tesis noktasında elini taşın altına koyması gerekiyor. Göçün nedenleri ile ilgili olarak ortak paydada buluşarak göçü nasıl önleriz? sorusunu tartışmamız gerekiyor.Türkiye çapında hizmet veren iş insanlarımızın geniş katılımlı bir sempozyumda Ardahanı eksisi ve artısı ile masaya yatırmalı bence.

Göz Atın

İstanbul’un Skuter Eylem Planının Detayları

Skuter (Scooter) kullanımına standart geliyor. Gelişi güzel parkların önüne geçilecek. Hız sınırıyla birlikte, eğitim şartı …

Bir cevap yazın