Kars Ardahan Iğdır Kalkınma Vakfı İş Adamları Konseyi Başkanı Kamil Salduz, Serhat Yaşam Dergisine KAI Vakfı, Bölge STK’ları ve Kars’ın Ekonomik gelişmelerine yönelik açıklama yaptı. Kamil Salduz, ”Mayıs ayında yapılacak KAI Vakfı kongresinde İşadamları arkadaşlarımız arasında bir kişiyi aday göstereceğiz” dedi.
Serhat Yaşam: Kamil Salduz kimdir? Bize kendinizden bahsedermisiniz?
Kamil Salduz:1970 Üsküdar doğumluyum. Aslen Kars merkez Yolaçan (Kamasor) köyü nüfusuna kayıtlıyım. Evli iki çocuk babasıyım. 22 yaşında mekanik tesisat üzerine şirketimi kurdum. Yaklaşık 30 yıldır merkezi Ümraniye Şerifali’de bulunan MİRİOĞULLARI A.Ş İnşaat ve tesisat firmamız ile iş merkezlerine mekanik ısıtma, soğutma, yangın ve İnşaat ile ilgili mekanik tesisat yapıyoruz. Ayrıca Raumir A.Ş.Yukarı Dudullu’da 1500 m2 kapalı alana sahip 6 katlı binada faliyet gösteriyoruz.
Serhat Yaşam: Kars Ardahan Iğdır Kalkınma Vakfı İş Adamları Konseyi Başkanı olmanızda geçen süreci bize anlatabilirmisiniz? KAI Vakfı çalışmalarını nasıl buluyorunuz?
Kamil Salduz:Bu vakfı kuranlardan Allah bin defa razı olsun.Yaklaşık 20 senedir çok güzel işlere imza atmışlar. Karslı işadamlarımızın %90’ı buralara sermayesiz gelmişler. İstanbul gibi bir Metropolde ağırlık vermişler, burada mücadele etmişler ve isim sahibi olmuşlar. Kars’ın soğuk ikliminin yürekli insanları gayretleri, çabaları ve çok çalışarak başarılı olmuşlar.Yanlarında yüzlerce insan çalıştırarak istihdam yaratmışlar. Türkiye’ye mal olmuş çok önemli iş adamlarımız var. Bu insanlar Kars’ı doğdukları toprakları unutmamışlar.Halla içlerinde Kars sevgisi var. Bu çok önemli ve çok değerli. Bizim bu sıcaklığı devam ettirmemiz lazım. Kars ile İstanbul bir birinden kopmaması lazım. Ben Kars, Ardahan Iğdır’ı birbirinde ayrı tutmuyorum. Kars bir bütün Ardahan’da, Iğdır’da bunun parçası. Kars Türklere Anadolunun açılan kapısı.Gazi kapısı. Birbirimizden kopmamamız lazım. Coğrafi ve siyasi sebepler ile Ardahan ve Iğdır ayrı il olsada ben bütün olduğunu düşünüyorum. İstanbul’da Nüfus olarak Sivaslılardan sonra en fazla Karslılar var. Fakat biz bunlara hakim değiliz. Bu insanlarla yeterince iletişim kuramıyoruz. Bir dağınklık var. Bunu toparlıyacak Kars Ardahan Iğdır Vakfı olduğunu düşünüyorum.
Serhat Yaşam: Kars ve bölgedeki diğer illerin gelişmesi ve göçün durması için ne yapılabilir? Azarbaycan’ın Karabağ zaferi bölgeye etkisini nasıl görüyorsunuz?
Kamil Salduz: Azerbaycan ile yakınlaşmamız ve Karabağ zaferi çok önemli bir kazanımdır. Bu durumun Kars’a ve bölgeye olumlu yansımaları olacaktır. Türk milleti ve Türk Dünyası için önemli bir zaferdir. Mesele Türk olunca düşman gibi görünen ülkeler kardeş oluyor. Bu gerçeğide gözardı etmemek lazım. Mesele Ermenistan olunca Amerika, Rusya, Fransa ve malesef İran’da Ermenistan’a destek çıktıklarını görüyoruz. İran nüfusunun %40 Azeri Türk’ü olmasına rağmen İran’ın Ermenistan’a destek verdiğini görüyoruz. Azarbaycan ile Türkiye arasında Nahçivan içerisinden bir koridor ile direk ulaşabilirsek Kars, Ardahan ve Iğdır ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı yapacağını düşünüyorum. Bunun ülkemiz için ekonomik ve siyasal olarak ne kadar önemli olduğunu önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Kars bizim özlem duyduğumuz dede ve ata toprakları, bu gelişmeler bizi mutlu ediyor. Bizlerde memleketimize bu konuda gerekli katkıları yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.
Serhat Yaşam: İstanbul’da Kars bölge STK’ları çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Büyük şehirlerde Kars lobisi oluşabildi mi?
Kamil Salduz: Bildiğim kadarıyla yaklaşık 800 üzerinde Kars Derneği var. Çok bölünmüşlük var. Bunların çatısı KAI Vakfı olmalıdır. KAI Vakfı iyi bir niyet ile kurulmuş. KAI Vakfı elitlerden oluşmuş gibi bir görüntü var. Ama niyet öyle değil. Bir şekilde halka açılamamışız, Halk ile bütünleşememişiz. Bu dernekler ile iletişime geçememişiz. Bu kopuklardan dolayı yüzlerce dernek kurulmuş. Kars Ardahan Iğdır Kalkınma Vakfı İş adamları konseyinde bulunan arkadaşlarımız ile en büyük hedefimiz, Kars Ardahan Iğdır Vafı yönetim sistemini gözden geçirip bu dernekler ile iletişim kuran üye sayısını on binler ile ifade edilebilen, bu gün Trabzon Vakfı gibi, Kastamonu Vakfı gibi, Erzurum Vakfı gibi onbinlerce üyesi olan Kars Vakfı’nı çatı STK yapmak istiyoruz.Bunun için büyüklerimizi ikna etmeye çalışıyoruz. Onlarında haklı gerekçeleri var. Onların burdan Kars’a destek için kurdukları bu vakfın, doğru kararlarla, doğru insanlarla siyasete bulaştırmadan emin adımlarla ileriye taşımak istiyoruz. Karslı çocuklarımızın eğitimine destek için kurulmuş bir vakıf. Ama günümüz şartlarında Kars gibi büyük bir şehrin siyasetinde söz sahibi olmalıyız. Benim görüşüm, KAI Vakfı diğer büyük vakıflar gibi etkili olup Milletvekilileri, Bakanlar çıkarmak, neden olmasın. Daha önce bir Bakanımızın olması Kars ilimize fiziki açıdan katkılarını gördük. Kars çevresinin ve yolların nasıl düzeldiğini gödük.İstanbul’da Nüfus olarak Sivaslılardan sonra en fazla Karslılar var. Fakat biz bunlara hakim değiliz.Bu insanlarla yeterince iletişim kuramıyoruz Bunu toparlayacak Kars Ardahan Iğdır Vakfı olduğunu düşünüyorum. Çünkü KAI Vakfında çok önemli ve değerli isimler var. Türkiye’ye mal olmuş çok önemli iş adamlarımız var. Bu abilerimizinde daha fazla hürmet görmesi gerektiğini düşünüyorum.Çünkü onlar çok mütevazi olarak geride duruyorlar. Bunları öne çıkarmalıyız. Örneği İsmail Aytemiz gibi önemli değerlerimiz var, bu insanlarımızı taçlandırmak gerekiyor. Mayıs ayında yapılacak KAI Vakfı kongresinde İşadamları arkadaşlarımız arasında bir kişiyi aday göstereceğiz.
Serhat Yaşam: Pandemi sürecinde ülkemizdeki ekonomik durumu nasıl görüyorsunuz?
Kamil Salduz: Bir sürü bilinmezi olan bana göre biyolojik bir savaş. Sadece bize özgü bişey değil tüm Dünyayı karıştırdılar. Biz millet olarak temizliğe, hijyene önem veren bir milletiz. Bunu hastalık anlamında aşılanmanın yaygınlaşması ile yıl sonunda atlatacağımızı düşünüyorum.Bunun ekonomik olarak kaç yıl sürer açıkçası şimdiden kestirmek mümkün değil. Bir milletin ayakta yaşayabilmesi için en önemlisi birincisi Adaleti, ikincisi Eğitimi ve üçüncüsü Tarımı kendi kendimize yetecek duruma gelip, Adaletide sağlarsak hiç kimse bizi yıkamaz. Biz külerinden doğmuş bir milletiz.Kendi doğrularımız üzerinde adaletli hakaniyetli yürekli bir şekilde gitmemiz lazım.
Serhat Yaşam: Son olarak eklemek istediğiniz bişey var mı?
Kamil Salduz: Ülkemiz her açıdan zor günlerde geçiyor. Her daim uyanık olmak zorundayız. Biz Türk milleti genel olarak insan sever, insana değer veren, kimseye kolay kolay düşmanlık beslemeyen kendi yapısı içinde mutlu bir milletiz.Yaşadığımız coğrafya o kadar zor bir coğrafyaki düşman uyumuyor. Bundan 100 yıl önce Türkiye’yi parçalamak için itifak içinde olmuş olan ülkeler, halla bilinç altlarında ülkemizi nasıl parçalarız, nasıl sömürürüz, İstanbul’u nasıl işgal ederiz, diye halla bu sevdalarından vazgeçmiş değiler. Malesef hayatın böyle bir gerçeği var. Onun için biz Teknolojide, Bilimde çok ileriye gitmek zorundayız.Çünkü güçlü olduğunuzda caydırıcı oluyorsunuz. Eğer siz zayıf olursanız, bu ülkeler garip saçma hayalere girebiliyorlar. Bu milletin her zaman uyanık olma mecburiyeti var. İnşallah zaman içinde Türk birliğini kurup, 250 milyon Türk nüfusla kendi ekonomimizi, enerjimizi ve kendi sanayimizi kendi kendimize yetecek duruma getirirsek çok daha itibarlı, çok daha güçlü bir şekilde Dünya siyasetine yön verebiliriz.