Süleyman Karadağ: Yüreğim Kars’ta Kaldı

İstanbul Serhat İlleri Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği (İSKADER) Başkanı ve önceki dönem CHP Ataşehir Belediye meclis üyesi Süleyman Karadağ, Serhat Yaşam Dergisi imtiyaz sahibi Erkan Sarıkaya’ya doğup büyüdüğü Kars ile ilgili görüşlerini, Ataşehir Belediyesi Çalışmalarını ve bölge STK’larını anlattı.

Serhat Yaşam: Süleyman Karadağ Kimdir?

Süleyman Karadağ: Serhat şehri Kars’ın Digor ilçesine bağlı Şenol köyünde dünyaya geldim. Köyümüzde okul olmadığı için ilçemizin güzel bir köyü olan Halıkışla köyüne göç ettik. Halıkışla Ermenistan sınırındaki köyümüz, Aras ile Arpa çayı nehirlerinin birleştiği noktadadır. Halıkışla ülkemizin en güzel kayısının yetiştiği köylerden biridir. Yazın Kars’tan, Erzurum’dan, birçok insan Halıkışla köyünü gezmeye gelir. Ortaokulu daha önce Kars’a bağlı olan, şimdilerde ise Iğdır’a bağlı olan, tuz yataklarıyla tanınan Tuzluca ilçesinde başladım.

1968 yılında İstanbul’a göç etmek zorunda kaldık. Ortaokula Kadıköy’de Kemal Atatürk Ortaokulunda devam ettim. Dönemin şartları gereği çalışmak zorunda olduğumdan öğrenim hayatımı terk ettim. Ticaretle uğraşmaya başladım, bir süre pazarcılık yaparak esnaflığa adım attım. Sonrasında Halci, Galerici, Toptan ithal Deri ticareti yaptım, şimdilerde ise Ataşehir, Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki Ofisimde Emlak ve Gayrimenkul işiyle uğraşmaya devam ediyorum.

Serhat Yaşam: İstanbul Serhat İlleri Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (İSKADER) Başkanı olarak çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Süleyman Karadağ: Derneğimizi 2017 yılında Ataşehir’de kurduk. 500 kayıtlı üyemiz var. Bu sayıyı daha da yukarı çıkarabiliriz. Yeni bir dernek sayılırız, bu süre içinde birkaç etkinlik yaptık. Hemşerilerimizin acı ve sevinçli günlerinde yanlarında olmaya çalıştık. Okuma alışkanlığını arttırmak için kitap dağıtımı yaptık, burs ihtiyacı olan öğrencilerimize destek verdik.

Birçok etkinliğimiz tüm hazırlıklar yapılmasına rağmen hem de etkinlik gününde aldığımı üzücü haberlerden dolayı iptal etmek durumunda kaldık. Örneğin Kars’ın kurtuluşu ve Cumhuriyet’in kuruluşu etkinliği, Ozanlar gecesi, Piknik etkinliklerimizi yapamadık. Bizim geleneğimizde dostlarımızın acı günlerinden düğün, şenlik, kutlama yapılmaz. Bizde dernek olarak buna her zaman özen gösterdik. Ataşehir'deki Derneklerin katılımı ile düzenlenen Kardeş Türküler Festivalinde derneğimiz katılım sağladı. Düzenlenen yarışmalarda yemek ve halk oyunları dalında dereceye girdi. Futbol takımımız turvuda birinci oldu.

Serhat Yaşam: 2014 – 2019 Arasında Ataşehir Belediyesinde CHP Meclis Üyeliği yaptınız. Bu dönemde çok önemli çalışmalarınız oldu. Bunları açıklar mısınız?

Süleyman Karadağ: 5 yıl boyunca sürdüğüm görev süresinde encümen üyeliği, birden fazla da komisyon
üyeliği yaptım. Bu komisyonlar içinde en önemsediğim çevre ve engelliler komisyonu üyeliğidir. Bu süre içinde fark ettim ki ülkemizde tahmin ettiğimizden daha fazla desteğe muhtaç engelli insanımız olduğunu gördüm. Ülkemizde 9 milyon engelli, Ataşehir’de ise 3500 engelli insanımız vardır. Bu durum ülkemizin en önemli sorunlarından biri olarak çözüm beklemektedir. Ataşehir belediyesi olarak başkanımızın liderliğinden ilçemizdeki engellileri yönelik birden fazla proje ile destek sağladık. Bence bu sorun çok önemli ve yerel yönetimlerin değil, ülkeyi yönetenlerin çözmesi gereken bir sorundur.

Bu sorunun çözümü için her zaman dile getirdiğim 3 ana başlığı tekrarlamak isterim;

Her belediyede bir engelli müdürlüğü kurulmalıdır,
Her ilçede bir engelli merkezi kurulmalıdır,
Engelliler Bakanlığı kurulmalıdır.

Sağlık bir toplumun olmanın yolu bu sorunları çözmekten geçmektedir. Bu 5 yıl boyunca mesai harcadığım bir diğer komisyon olan çevre komisyonunda da Belediye olarak birçok önemli çalışmalar yaptık. Belediyenin ve Milli Emlak’ın işgalde olan arsaları vardı. Bunları Belediye başkanımız Sn. Battal İlgezdi işgalden kurtararak Ataşehir halkına yeşil yaşam alan ve park olarak kazandırdı. 2009 kadar hizmet almamış Ataşehir, parklarıyla, kültür merkezleriyle, spor alanlarıyla, yeşil alanlarıyla adım adım çağdaş bir kent haline dönüşme başladı. Bu çalışmalar içinde farklı görevlerle ben de katkı vermeye çalıştım.

Serhat Yaşam: İstanbuldaki STK’ların çalışmalarını nasıl görüyorsunuz?

Süleyman Karadağ: Dernekçilik zor iştir, özveri ister. Ataşehir’de birçok dernek var. Köy, ilçe ve il dernekleri var. Ataşehir’de yaşan 35.000 yakın Kars, Iğdır, Ardahanlı hemşerilerimize hizmet için derneklerimiz çaba harcamaktalar. Dernekler toplumları, hemşerileri, kültürleri ayrıştıran yapılar olmamalıdır. Dernekler dayanışmanın ve farklı kültürlerin birlikte yaşatılmasını sağlamalıdır.

Serhat Yaşam: Ülkemizde ekonomik ve sosyal durumu nasıl görüyorsunuz?

Süleyman Karadağ: Ülkemizin en büyük sorunlarından biri de işsizliktir. O kadar güzel bir coğrafyada yaşıyoruz ki 3 tarafı denizlerle çevrili, çok geniş verimli ovaları, tarım alanları, su kaynakları, turizm alanları, verimli hayvancılığın yapılabildiği bir ülkeyiz. Kaynaklarımızın çok büyük olduğu böyle bir ülkede 10 milyona yakın işsiz olmasına anlam verememekteyim. Öncelikle Tarımı, hayvancılığı ve sanayii Kars, Ardahan ve Bingöl gibi az kalkınmış illerimize yapacaksınız. Deri fabrikasını İstanbul Tuzla ilçesinin deniz kenarına yapmayacaksınız. Bu yatırımı Serhat İllerine yapacaksınız. İplik fabrikalarını, süt ürünleri fabrikalarını, dokuma fabrikalarını, et ürünleri fabrikalarını buralara yapacaksınız. İstihdam bu coğrafyada sağlayarak hem göçü engelleyecek hem de işsizliği önleyeceksiniz. Köylerde bir çok tarım alanı ekilmemektedir. Köyler ilk okullar kapatılmış ve taşıma sistemine dönüştürülmüştür. Bu sistem değiştirilerek köylerin eski canlılığına kavuşturmalıyız.

Serhat Yaşam: Kars’a gittiğinizde merkezi hükümetin yatırımlarını yeterli görüyor musunuz?

Süleyman Karadağ: Hizmetler yeterli olmuş olsaydı serhat şehrimiz Kars’da göç yaşanmazdı. Bu güzel şehrin, Serhat şehri Kars’ın yeterli yatırım almasını bırakın kıymetinin yeterince bilinmediğini düşünüyorum. İçiminden 2 il daha çıkaran (Ardahan ve Iğdır) Kars’a ülkemizin en özel şehirlerinden biridir. Kars’ın mimari güzelliği, tarihi zenginliği, doğası illerimiz arasında ilk sıralardadır. Serhat Karsımız kültür zenginliği açısında bir çok ilde olmadığı kadar zengindir. Kars hoş görünün, birlikte yaşamanın şehridir. Kars cumhuriyetin kuruluş dönemindeki ilk eğitim aydınlanmasının yaşadığı yerlerindendir. Bu döneminde öğretmen okulları, ebe hemşire okulları, Kars’da açıldı. Herkes çocuğunun öğretmen okullara göndererek, öğretmen yetiştirdi. Bunlar da ülkenin bir birçok bölgesine dağılarak, öğretmen olarak aydınlanmanın öncüleri oldular. Genç cumhuriyet kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK 6 ekim 1924’de Kars’a geldiğinde “Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa” marşıyla karşılandı ve bu aydınlanmanın meşalesini yaktı.

Serhat Yaşam: Kars denince size neyi çağrıştırmaktadır?

Süleyman Karadağ: Kars’da kitap, gazete okumak, sinemaya, tiyatroya gitmek kültürü ezelden beri vardır. Kars’da aşıklık(ozanlık) geleneği de hep vardı. Onlardan çok şey öğrendik. Sazıyla, sözüyle düşman işgaline karşı “ Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana” diyen büyük ozan Aşık Şenlik, Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova, Maksut Feryadi(Koca) gibi büyük ozanlar Kars’ın derin kültürünü oluşturdular. Kars haksızlığa baş kaldırışın merkezidir. “Haksızlığın önünde eğilmeyiniz, hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz” sözü Kars’lıların karakterinde vardır.

Serhat Yaşam: Ofisinizde bir çok kitap görüyoruz, kitap okuma alışkanlığınız nasıl? Şiirlerinizi duymuştuk, devam eden çalışmalarınız var mı?

Süleyman Karadağ: Evet zaman buldukça cumhuriyet, tarih ve Atatürk ile ilgili kitaplar okuyorum. Yazılmış şiirlerim var, devam eden çalışmalarım var. Hasrete, memleketime yönelik, haksızlığa yönelik, duygularıma yönelik şiirlerim var. İlerde bunları derleyerek bir kitap haline getirmeyi düşünmekteyim.

Serhat Yaşam: Siyasi hayatınızı bize kısaca özetler misiniz?

Süleyman Karadağ: 35 yıllık siyasi hayatımın tamamını Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olarak geçirdim. Partimin çeşitli organlarında görev aldım. İlçe delegesi, ilçe yönetim kurulu üyesi, İl delegesi, Kurultay delegesi olarak uzun süre görev yaptım. Şu anda da partime hizmet etmeye devam ediyorum. Siyasetin halka hizmet için yapıldığına inanırım.

Serhat Yaşam: Son olarak bir şey söylemek ister misiniz?

Süleyman Karadağ: 81 milyon olarak sorunlarımızı birlikte çözmeliyiz, bu vatan hepimizin. Vatanı birlikte kurduk, demokrasiyi geliştirmeli, cumhuriyeti ilelebet yaşatmalıyız.

Biz babalarımızdan duyduk dört yıl askerlik yaptıklarını, Sarıkamış’ta birlikte donduk, Kafkas cephelerinden yan yana şehit olduk, Çanakkale’yi birlikte geçilmez yaptık. Bu ülkeyi bu şartlarda kuran başta Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum.

Son olarak da ülkeyi idare edeneler, Kars’lı siyasetçiler, aydınlar, iş adamları, bütün Kars’lılar güzel şehrimiz serhat Kars’ımızı unutmayın. Kars’da kaldı yüreğim, Sevgiler ve Saygılar.

Göz Atın

İstanbul’un Skuter Eylem Planının Detayları

Skuter (Scooter) kullanımına standart geliyor. Gelişi güzel parkların önüne geçilecek. Hız sınırıyla birlikte, eğitim şartı …

Bir cevap yazın